Vandring

Buss

Nu har vi mellanbussat (?) till Ax-les-Thermes i södra frankrike nära gränsen till det lilla lilla landet Andorra. Kvällsvädret var inte det trevligaste med tungt regn, men välframme till hotellet kunde man sova skönt bland bergen.

Morgonen därpå skaffade vi oss frukost och sedan bums iväg mot Andorra!

Andorra!

2400 meter över havet

Vi vandrade i 40 minuter uppför berget för att komma till toppen på 2600 meter, jobbigt var det men utsikten och upplevelsen gjorde den långa resan ner till Andorra helt klart värd allt.

DSC_0314_1

UtsiktenMer UtsiktNu är det dags att åka ner till medelhavet och till Le Grau-du-roi vid medelhavet

Bona tarda!

Categories: Europa 2017 | Leave a comment

Mot Andorra!

Efter en fullspäckad gårdag ska vi nu spendera 99mil i en buss, mot Andorra!

IMG_5992
Säkerheten främst!

Puss och kram från FS14B ❤️

Categories: Europa 2017 | Tags: , , | 1 Comment

Gyllene stränder

Men vad stark den var

Äntligen i Frankrike! Efter en skön natt på ett hotel drivet av italienska maffian Marco & Vito så har vi officiellt anlänt till Asnelles i Normandie. Vi bor kanske några hundra meter bort från en av de stränderna där allierade soldater kämpade den 6 juni 1944 (även kallat D-Day). På morgonen var det skönt ute på Gold Beach med en stark (men väl välkommen) sol och ett lungt hav, knappt att man kan tänka sig det blodiga kriget som hände här snart 73 år sedan.

Det är inte stenar man ser, utan delar av en nu förfallen hamn som användes för att ta in soldater från den allierade sidan.

Men vad stark den var

Dagen började med en typisk fransk frukost med baguette och croissant och sedan avfärd mot den amerikanska krigskyrkogården i Normandie.

Amerikanska krigskyrkogården i Normandie

Vi åkte sedan till Pointe de Hoc som ligger mellan Utah och Omaha Beach, en plats som ansågs vara det viktigaste målet för att neutralisera tyskt artilleri och kunna anfalla de tyska soldaterna på Utah och Omaha Beach.

 

Utkiksplats som nu är minnesplatsen till de soldater som anföll Pointe de Hoc

 

Sedan åkte vi till La Tapisserie de Bayeux, världens äldsta textil som faktiskt är en broderad berättelse om slaget vid Hastings och är lite över 60 meter lång (läs jättelång). Innandess åt vi lunch, något som visade sig vara krångligt för några då engelskan är inte alltid fransmännens starkaste sida. Med solsken i nacken åkte vi därefter till Caen för att kolla på ett museeum som vi trodde var ett ställe för information om Normandies historia utöver D-Day, men det visade sig att innehålla mer om D-Day och om soldaterna och deras liv och lite grann om annan historia. Väldig intressant hursomhelst.

Dagen avslutades med en gemensam tre-rätters middag, goda räkor, moulles frites (musslor och pommes) och sist en jättegod tart tatin på hotellets resturang. Alla var nöjda, och nöjdast var nog de jättetrevliga italienarna efter att ett trettiotal personer kommer och har det trevligt i deras resturang.

 

Au revoir från FS14B!

Categories: Europa 2017 | Tags: , , | Leave a comment

Pommes i Brygge

Hej den fjärde dagen av Europa resan spenderade klassen i Brygge. Efter en härlig frukost på det mysiga vandrarhemmet så var det dags för en guidad båt tur. Vilken tur att man fick den bästa guiden i stan.

IMG_7429

Sedan fick man gå och uppleva staden på egen hand samt få något i magen. Såklart så kan man inte vara i pommes hemland och inte äta det

.IMG_7454

Vissa var lite korta för staden.

IMG_7453

Efter en rolig och solig dag så var det dags att sticka till bussen. Men då bestämde sig vädret att spela oss ett spratt och börja ösregna. När man kom fram till bussen efter våt och lång promenad så var det vidare till Frankrike och förhoppningsvis bättre väder.

Categories: Europa 2017 | Leave a comment

Mot Travemünde!

Hej alla! 

 

Efter två dagar i Oskarshamn med studiebesök på både Clab och kapsellabbet, beger vi oss nu ner till Trelleborg. Där väntar vår färja som ska ta oss ned till Travemünde!

 

Igår åkte FS14B iväg  iväg direkt mot Oskarshamn! Där vi fick en rundtur på kapsellabbet som jobbar med kopparkappsllarna som ska användas i slutförvaret✌?

På kvällen valde vissa elever att utforska staden medans andra slappade på sina rum och och spelade ukuelele!

På Clab fick vi besöka berget där de testar och utvecklar slutförvarstekniker. Vi fick då också åka ner i berget på 450 m djup(?!?!). Hissen som skulle ta oss upp var dock väldigt liten och man fick lov att tryckutjämna  mycket! Klassen satt också på en av kopparkapsllarna som förövrigt var jättesvår att klättra upp på! ?

Men nu sitter vi alla i bussen och chillar innan vi går på färjan som tar oss till Travemünde! Det sägs även att färjan har en jaquzzi, undrar om det är någon som vågar ta sig ett dopp?

Categories: Europa 2017 | Leave a comment

Geneve

Bonjour!

Vi har i Geneve besökt Cern och deltagit i deras labbdag! Vi fick en rundtur till deras partikelaccelerator Atlas samt så fick vi göra tre små labbar. Vi fick göra en x-ray labb, en dimmkammarlabb och en electron beam labb! Labbdagen pågick hela dagen så vi var ganska trötta när vi kom tillbaka till vandrarhemmet! Schweiz har varit vackert men vääääldigt dyrt så det ska bli skönt för plånboken att åka härifrån!

Nu är det dags att packa väskorna och åka till Tyskland, vilket är vår sista stad innan hemfärden! Första staden är Bad Mergentheim och sedan blir det Berlin!

Au revoir!

image  image

 

Categories: Europa 2016 | Leave a comment

Venedig

Ciao!

Vi spenderade två nätter i underbara Italien på ön Lido i Venedig! Första dagen gick vi runt hotellet som låg vid stranden! Solen sken hela dagen och det var upp till 28 grader! De flesta gick och åt pizza och njöt av solen!

Under andra dagen gick vi på en liten stadsvandring och kollade runt i staden! Vi gick och kikade in Dogepalatset bland annat och sen blev det såklart glass på det! Tyvärr var inte vädret på vår sida denna dagen och det regnade ganska rejält fram till kvällen då det blev en gemensam middag! Venedig må ha varit regnigt men det var ändå lika vackert!

Nu är vi framme i Schweiz och imorgon blir det labbdag på Cern!

Arriverderci!

image image image image image image

Categories: Europa 2016 | 1 Comment

Slovenien

Hejsan!

vi har under de två närmsta dagarna spenderat dem i Kranjska gora i Slovenien! Staden var liten och otroligt vacker! Berg omringade staden och i mitten rann en å med kristallklart vatten! Det var som i en film! Många av oss ville inte lämna!

vi besökte Bled, en liten stad som inte låg långt bort från där vi bodde! Även denna staden var otroligt vackert och i mitten låg en sjö! Runt sjön låg det gamla byggnader och slott! Några av oss valde att promenera omkring i staden för att se vilka sevärdheter som staden hade att erbjuda medan några andra valde att hyra en roddbåt och ro runt Lake Bled! Solen sken under hela vår vistelse i Slovenien och många av oss blev lite röda!

Efter besöket i Bled åkte vi och vandrade i de Julianska alperna! Där fick man se några mäktiga vyer när vi tog oss längre upp på bergen! Vissa av oss tyckte det var mer skönt att få börja promenera då vägen upp till berget var slingrigt och under vissa partier kunde man kolla rakt ner men Åke klarade det galant och vi tog oss upp med buss utan några problem! Han förtjänar en applåd!

Nu är vi i Venedig och inväntar stadsvandring!

Vi hörs! :)

puss och kram, Alva och Clara!

image   image

image image

image   image

image   image

 

Categories: Europa 2016 | 2 Comments