browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gyllene stränder

Men vad stark den var
Posted by on May 22, 2017

Äntligen i Frankrike! Efter en skön natt på ett hotel drivet av italienska maffian Marco & Vito så har vi officiellt anlänt till Asnelles i Normandie. Vi bor kanske några hundra meter bort från en av de stränderna där allierade soldater kämpade den 6 juni 1944 (även kallat D-Day). På morgonen var det skönt ute på Gold Beach med en stark (men väl välkommen) sol och ett lungt hav, knappt att man kan tänka sig det blodiga kriget som hände här snart 73 år sedan.

Det är inte stenar man ser, utan delar av en nu förfallen hamn som användes för att ta in soldater från den allierade sidan.

Men vad stark den var

Dagen började med en typisk fransk frukost med baguette och croissant och sedan avfärd mot den amerikanska krigskyrkogården i Normandie.

Amerikanska krigskyrkogården i Normandie

Vi åkte sedan till Pointe de Hoc som ligger mellan Utah och Omaha Beach, en plats som ansågs vara det viktigaste målet för att neutralisera tyskt artilleri och kunna anfalla de tyska soldaterna på Utah och Omaha Beach.

 

Utkiksplats som nu är minnesplatsen till de soldater som anföll Pointe de Hoc

 

Sedan åkte vi till La Tapisserie de Bayeux, världens äldsta textil som faktiskt är en broderad berättelse om slaget vid Hastings och är lite över 60 meter lång (läs jättelång). Innandess åt vi lunch, något som visade sig vara krångligt för några då engelskan är inte alltid fransmännens starkaste sida. Med solsken i nacken åkte vi därefter till Caen för att kolla på ett museeum som vi trodde var ett ställe för information om Normandies historia utöver D-Day, men det visade sig att innehålla mer om D-Day och om soldaterna och deras liv och lite grann om annan historia. Väldig intressant hursomhelst.

Dagen avslutades med en gemensam tre-rätters middag, goda räkor, moulles frites (musslor och pommes) och sist en jättegod tart tatin på hotellets resturang. Alla var nöjda, och nöjdast var nog de jättetrevliga italienarna efter att ett trettiotal personer kommer och har det trevligt i deras resturang.

 

Au revoir från FS14B!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>