Forsmarks skola på andra plats i nationell fysiktävling

Forsmarks skolas lag i Wallenbergs fysikpris placerade sig på en mycket bra andra plats i årets lagtävling. Wallenbergs fysikpris är en tävling för landets gymnasieelever och arrangeras av Svenska Fysikersamfundet.

Från Forsmarks skola placerade sig Martin Eriksson på en 11:e plats i den individuella tävlingen, vilket gör att han är kvalificerad till den uttagningstävling där man tar ut det lag som ska representera Sverige senare i sommar.
Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram (eller annat program med fysik). Tävlingen består av en kvalificeringstävling och en finaltävling. Kvalificeringstävlingen äger rum på respektive gymnasieskola. Tävlingen sker individuellt, men priser delas också ut till bästa skollag. Varje skolas tre bästa deltagare utgör skolans lag.

Wallenbergs fysikpris är svensk uttagning till den internationella fysikolympiaden, men också en breddtävling i fysik. Någon fullständig resultatlista publiceras ej efter kvalificeringstävlingen. Den resultatlista som publiceras innehåller de sex bästa skolorna samt namn och poäng för de 12-15 bästa som går vidare till finalen.

De som går vidare till finalen får åka till Göteborg i mars för finalvecka med experimentell final och i maj för teorifinal. Resultaten från den experimentella finalen och teorifinalen läggs samman och de fem bästa i finaltävlingen får sedan representera Sverige i den internationella fysikolympiaden (IPhO) där 80-90 länder deltar.